• Home
  • /
  • DOBRA ORGANIZACIJA – KLJUČ USPJEHA

DOBRA ORGANIZACIJA – KLJUČ USPJEHA

Dragi moji! Danas sam vam pripremila jako traženu temu – kako izgledaju moji dani. Vjerujem da će vam ovo omogućiti da me bolje upoznate i pomoći nekima od vas da dobijete uvid u to kako se dobro organizirati i ukomponirati sve bitne stvari u raspored.

Za one koji ne znaju, ja radim kao medicinska sestra na hitnom prijemu. Naše radno vrijeme je dosta različito od uobičajenog radnog vremena od 08h jer radimo i po danu i po noći. Naše smjene su uglavnom raspoređene u turnuse u kojima radimo smjene po 12h.

Pravilan turnus bi izgledao ovako: 12-24-12-48, odnosno, dnevnu smjenu od 12h započinjemo u 08h ujutro i završavamo u 20h navečer. Sljedeći dan noćnu smjenu započinjemo u 20h i završavamo u 08h sljedeći dan, te smo slobodni taj dan (iz noćne) i dan nakon. U idealnim uvjetima radimo ovako, ali ako nam fali sati ili nema dovoljnog osoblja, taj raspored se zna i mijenjati.

Kao što vidite, ovakav način rada je prilično zahtjevan i bez plana i dobre organizacije ne znam na koji način bi sve stigla. Osobno sa ovakvim rasporedom ne mogu i ne želim živjeti od danas do sutra.

Zato, ispišem raspored za tjedan ili dva, i popunjavam ga tako da unaprijed isplaniram kada ću trenirati, kada ću voziti u autoškoli (koju trenutno pohađam), kave i druženja sa prijateljima, vrijeme za dečka i psa, kućanske poslove, učenje ili pisanje za blog, čitanje, odmor i vrijeme za sebe.

To bi otprilike izgledalo ovako za ovaj tjedan:

Raspored na tjednoj bazi

Samo bitne stvari pišem u raspored, a ostalo rješavam u hodu. Ne volim da je ostatak striktan.

Sad ćemo proći po danima kako otprilike izgledaju moji dani.

Dan 1 (drugi dan slobodno)

Ustajem ujutro u 05:30 jer imam vožnju od 07 – 08:30h. Uvijek ustajem dosta ranije da stignem napraviti doručak, popiti kavu i spremiti stvari za trening. Kada završim sa vožnjom idem u teretanu i odradim trening, nakon kojeg imam dogovoreno druženje ili obavljam druge stvari poput pijace, dućana i sl.

Kući sam uglavnom oko 14h i onda pospremim malo po kući, skuham ručak, obično ovim danima imam malo vremena za sebe pa čitam, pišem za blog, odgovaram na vaša pitanja, smišljam nove recepte i napravim nešto i uvečer pripremam ručak za sutra (dnevna smjena).

Popodne ako mi ostane vremena malo odmorim, odem u šetnju sa psom ili sa dečkom izađem na kavu. Uglavnom su mi ovi dani opušteni i sve stignem bez problema.

Dan 2 (dnevna smjena)

Ustajem se u 05:30, napravim doručak za nas dvoje, pripremim međuobrok za posao koji najčešće bude nešto što mogu pojesti “s nogu” i na brzaka (orašasti, voćni skyr/zrnati sir, chia pudding…).

Spremam se za posao, doručkujem, popijemo kavu i krećemo iz kuće oko 07:10. U 07:25 sam na poslu, presvučem se, preuzmem ambulantu, sačekamo primopredaju u 07:45 i krećemo sa radom. Dnevne smjene su dosta zahtjevne jer sam skoro cijeli dan na nogama i ne prođe nijedna ispod 15 000 koraka.

Uhvatim pauzu za ručak oko 13h i oko 17h nastojim pojesti užinu (ako stignem, ako ne onda znam i tek u 20h kad izlazim s posla). Kući sam oko 20:30, spremim večeru, pa Jure i ja zajedno jedemo, tuširam se, izgnjavim psa kratko i idem spavati.

Dan 3 (noćna smjena)

Ako je preko tjedna uglavnom se opet rano ustajem jer imam vožnju, ako je vikend onda opet ranije ustajem, najkasnije oko 07:30 jer volim iskoristiti dan maksimalno i treniram uglavnom ujutro.

Nakon treninga, dođem kući, pospremam, kuham ručak, ako imam vremena napravim neku slasticu, pripremim obrok za posao i odmorim maksimalno 1-2h.

Na posao krećem iz kuće već oko 18:30 jer pješačim do tramvajske stanice. Na poslu jedem oko 22h i do ujutro dok ne dođem kući ne jedem ništa jer uglavnom ne budem gladna i ne traži me.

Dan 4 (dan nakon noćne smjene)

Na poslu sam do primopredaje, i krećem prema kući oko 08h. Uglavnom prije navratim u dućan jer mi je bus u 08:40, tako da sam kući oko 9h kada napravim doručak, pojedem, otuširam se i spavam do 13-14h.

Kad se ustanem pravim ručak. Kasnije ili idem na trening ili dogovorim druženje/kavu, ili sa Jurom izađem, prošetam psa. Ako nemam drugog izbora odradim i trening. I to uglavnom upper body jer za ništa drugo ne bi imala dovoljno snage.

Nakon noćne smjene nikad ne odmorim dovoljno pa je osjećaj grozan – kao da te traktor pregazio. Treba mi 2h da dođem sebi. I taj dan ako ne treniram onda je rezerviran za odmor, film i cheat meal.

Evo, imate uvid u to kako to kod mene izgleda. Sad kad sam sve ispisala i meni djeluje pomalo kaotično, ali da, tako je. Sigurno ste primijetili da ne nakuhavam za 5 dana i slično jer nemam potrebe za tim. Kuhanje mi stvarno ne oduzima previše vremena (cca 30-45 min) i za to uvijek nađem vrijeme jer volim i stvarno uživam petljat po kuhinji, što vidite i iz recepata koje vam objavljujem.

Primjeri nekih mojih obroka

Ovo je samo okvirno kako to izgleda i naravno da imam dane i kada to izgleda malo drugačije, kada odem i u shopping, food shopping, do grada itd., ali treninge nikad ne pomičem i kako si zapišem, tako i odradim!

Nisam spavalica i volim maksimalno iskoristiti dan. Uvijek prošetam pola sata do teretane i najčešće većinu dana kada sam slobodna imam dvije polasatne šetnje. Volim biti stalno u pokretu i to je nekad problem jer ne znam stati, pa ne slijedite moj primjer.

Sigurno se još pitate kako znam što ću kuhati i što ću jesti. To uglavnom slažem večer prije i odrađujem u hodu. Kada dugo to radiš onda jednostavno – znaš!

Nadam se da vam se ovakav tip bloga svidio i ako imate bilo kakvih pitanja, slobodno se javite.

Ljubim vas!