FLEKSIBILNA PREHRANA – IIFYM

O ovoj temi se dosta prisalo prije godinu dana, ai danas je dosta popularna. Mnogi ne znaju ili još uvijek nisu čuli za ovaj princip prehrane, koji je, po meni, odličan i dugoročno održiv.

Drugi naziv je „If It Fits Your Macros“ (IIFYM). Ovaj princip prehrane zagovara opušteniji, odnosno fleksibilan pristup prehrani, u kojem nema podjele namirnica na „dobre“ i „loše“ i „zdrave“ i „nezdrave“, te omogućava osobama da se hrane zdravije ali i da imaju hranu koju vole (nutritivno siromašnu) uklopljenu u svoj dnevni unos i plan prehrane.

Kako to funkcionira?

Neki omjeri su 80:20 ili 90:10, pri čemu 80-90% dnevnog kalorijskog unosa treba doći iz nutritivno bagtih namirnica: prije svega zadovoljiti dnevne potrebe za proteinima i mikronutrijente, a onda onih 10-20% unijeti iz nutritivno siromašnih namirnica (junk food, slatkiši, pekarski proizvodi…)

Na primjeru od 2000 kcal, 10-20% bi bilo 200-400 kcal. To je cca 40-80g Milka čokolade. Dakle, ako osoba ispoštuje ostale makrose za taj dan, može bez grižnje savjesti i straha „da ne pokvari formu“ pojesti svoju omiljenu slasticu/junk.

Ovakav pristup prehrani je relativno nov, i dok ga jedni široko preporučuju, drugi su protiv njega jer smatraju da „osoba vara samu sebe“. Mišljenja sam da je ovakav pristup prehrani idealan za početnike i osobe koje baš i ne privlači zdravija prehrana. 

Nema ništa gore od zabraniti si ili da ti netko (trener/nutricionist) zabrani konzumaciju određene hrane.

Što je zabranjeno mozak želi još više!

Fleksibilan pristup prehrani je:

-zdrav

-dugoročno održiv

-zanimljiv

-označava balans kojem svi trebamo težiti

Danas je u fitness krugovima prisutno puno više poremećaja u prehrani nego što znamo/što se o tome govori. Cure koje su pročitale moj priručnik „Pobijedi svoje kompulzivno prejedanje“ znaju da sam zagovornik ovakvog pristupa prehrani.

S druge strane ako vam se ovaj pristup iz nekog razloga ne sviđa, dobro je znati da sa 3-4 keksa ili redom čokolade ništa nije upropašteno. Nije li super uvrstiti si u prehranu sve namirnice koje volite? 

Ovaj princip se može primjenjivati na dnevnoj ili tjednoj bazi, ali iz iskustva znam da kad si povremeno ne branim uzeti neku sitnicu i uklopim ju u dnevni unos, nemam potrebe za slatkišima i junkom svaki dan, niti nagle žudnje za hranom takvog tipa.

Rekreativcima, početnicima i osobama koje ne znaju sastavljati plan prehrane ni računati makronutrijente, savjetujem da izaberete trenera/nutricionistu kojeg smatrate kompetentnim, da vam sastavi plan prehrane sa ovakvim pristupom, dok ostalima koji su već upućeni u brojanje makrosa ovakav pristup ne bi trebao biti problematičan. 

Iako imam jedan cheat meal tjedno, on ne prelazi tih 20%, baš zato kad mi dođe želja za nekom sitnicom, priuštim si ju. Iz iskustva vam mogu reći da uživajući u par komada keksa, šaci štapića ili nečem drugom što volite, nećete narušiti formu!

Ako cijeli dan jedete kvalitetno ne morate se bojati da će te izgubiti kontrolu, samo je bitno da ste svjesni količine koju unosite.

Nisam pobornik restrikcija i oduzimanja svega u čemu uživamo jer to ne vodi nigdje osim nezadovoljstvu, frustracijama i na kraju poremećajima prehrane. Nije normalno stalno biti željan nečega. Uredu je ponekad biti karakter, ali nema potrebe za konstantnim dokazivanjem.

Neće brže postići rezultate ako si sve uskratite! Nemojte se zavaravati, ništa se ne postiže preko noći. Preko noći niti nakupimo kilograme, niti smršavimo, a ni izgradimo zdrav životni stil i unaprijedimo prehranu. Za to su potrebni tjedni, mjeseci i godine!

Velike stvari zahtijevaju vrijeme!

Primijetiti će te da sve više svjetski poznatih fitnessica promovira fleksibilan pristup prehrani, među njima najpoznatija Lauren Simpson. Ako može ona, zašto ne bi mogli i mi ostali?

Nadam se da vam svidjela ova tema. Do neke sljedeće.

Ljubim vas. 

Lea.

Odgovori