VARIVO OD KELJA SA DIMLJENIM SEITANOM

Pripremila sam vam jedan odličan recept koji je vegan – friendly, a definitivno prolazi i kod mesojeda. Umjesto mesa koristila sam dimljeni seitan, i ako ga još niste probali efinitivno probajte!

Na 100g seitan ima 30g proteina, ukusan je, mekan i dimljeni možete jesti bez termičke obrade (npr. u sendviču).

Sastojci (2 porcije):

  • Glavica manjeg kelja (cca 350g)
  • 4 krumpira srednje veličine (cca 500g)
  • 2 veće mrkve (200g)
  • 3 češnja češnjaka
  • Začini: sol, papar, mljevena slatka paprika, paprika s aromom dima
  • 200g dimljenog seitana

Postupak:

Krumpir i mrkvu stavite kuhati (oboje s korom, dobro isperite, a mrkvu izrežite na kolutiće). Kad je krumpir skoro kuhan, seitan izrežite na kockice, a kelj na trakice. U loncu popržite kratko seitan, pa dodajte kelj i čašu vode te poklopite na 5 min.

Nakon 5 min otklopite, dodajte još 4 čaše vode, češnjak, začine te pustite da krčka na laganoj vatri 10ak min. Krumpir i mrkvu procijedite, ogulite koru, narežite ga na kockice i pustite sve zajedno da se kuha još nekih 5 min.

U blender ubacite dio krumpira, mrkve, kelja i tekućine i izblendajte, te vratite ostatku. Kuhajte još 2-3 min i gotovo. Dobili ste gusto, kremasto, zdravo i nutritivno bogato varivo.

Ovo obično pravim za dan nakon i super je kad malo odstoji da se sjedine svi okusi. Umjesto seitana možete koristiti neko drugo meso, ali ovom jelu jako paše aroma dima.

Prosječna nutritivna vrijednost po porciji:

kcal 500
UH 68g
P 50g
M 4g

Odgovori